پسرم!
بدان و آگاه باش كه هيچكس مانند رسول اكرم- صلى الله عليه و آله و سلم- چنانكه شايد و بايد از خدا خبر نداده، و خدا هم تاكنون پيغمبرى چون او براى راهنمائى بندگانش نفرستاده. پس او را در زندگى به رهبرى خود بپذير، و براى رهائى از سختيها و رنجها راهى را كه آن پيشواى بزرگ رفته است در پيش بگير.
من در اندرز دادن به تو هيچ كوتاهى نورزيدم، و تو هم هر چند بكوشى نمى توانى آنچنانكه من به تو مى نگرم به خودت بنگرى. پسرم!
مطمئن باش اگر پروردگارت شريك و همتائى داشت بى گمان پيمبرانش به سراغت مى آمدند، و نمودارهاى پادشاهى و توانائى او را مى ديدى، و به رفتار و صفاتش پى مى بردى.
اما خدا بطورى كه خويشتن را وصف نموده پروردگارى است يگانه، احدى در جهانداريش با او ستيزگى و مخالفت نمى ورزد، و وجودى است كه هرگز نابود نمى گردد. از آنجائى كه پيش از اشياء بوده لذا نسبت به آنها اول است، اما اولى كه آغازى ندارد، و نظر به اينكه اشياء روزى پايان مى يابند و خودش تنها مى ماند از اين رو بر همه آخر است، ولى آخرى كه كسى نمى تواند حدى براى آن بگذارد.
بالاتر از اين است كه با احاطه دل و ديده خداونديش به ثبوت برسد. بارى، اگر به وجود او پى بردى، آنوقت چنانكه از چون توئى كم ارزش و ناتوان و پر نياز به درگاه آن بى نياز برمى آيد، در طاعتش بكوش، و براى ترس از كيفر و بيم از خشم و شكنجه اش جامه پارسائى و پرهيزكارى بپوش. زيرا او جز به نيكى و درستى تو را امر ننموده، و غير از بدى و كژى نهيت نفرموده.
پسرم! من تو را از دنيا و چگونگى آن و از گذران بودن و رنگ به رنگى شدنش آگاه ساختم، و به وصف آخرت و آنچه از بهر مردم آن آماده گشته است پرداختم، و درباره هر دوى آنها مثلهائى برايت آوردم، تا عبرت بگيرى و خوب آنها را بكار ببندى.
داستان آنانكه دنيا را آزموده باشند به كاروانيانى شباهت دارد كه از فرود آمدن در كاروانسرائى خشك و بى آب و علف خوششان نيايد و آن را پشت سر گذارند، و سختى راه و دورى يار و خستگى سفر و ناگوارى خوراك را بر خويشتن هموار كنند و به سراى سبز و پر آب و آبادانى كه جاى آسايش و آرامش و زندگى جاويدانى است روى آرند.
كه ,مى ,تو ,براى ,نمى ,خدا ,و به ,و براى ,از اين ,تو را ,او را
درباره این سایت